woensdag 26 augustus 2015

De kracht van stille mensen - Sophia Dembling

meer info

Titel: De kracht van stille mensen
Auteur: Sophia Dembling
ISBN: 9789400506220
Uitgeverij: A.W. Bruna
Verschenen: juli 2015
Pagina's: 192
Prijs: € 17,95
Ook als e-book verkrijgbaar

Introvert zijn in een drukke wereld. Dat is niet altijd makkelijk. Introversie wordt vaak verward met verlegenheid of ongeïnteresseerd zijn in anderen. In De kracht van stille mensen moedigt Sophia Dembling andere introverten aan om hun eigenschap niet als ‘fout’ te zien maar te omarmen.


Introversie is volgens Van Dale ‘in zichzelf gekeerd, weinig spraakzaam’. Maar dat is alleen het gedrag dat voortkomt uit deze eigenschap. In de psychologie wordt deze eigenschap in verband gebracht met een gevoeliger verwerkingssysteem, waardoor eerder een punt van optimale activering wordt bereikt. Dat introverte mensen hierdoor sneller overprikkeld raken, kan vervolgens een oorzaak zijn van het zichzelf terugtrekken en een voorkeur voor rustige activiteiten.

In de hectische westerse maatschappij waarin wij leven (laat staan het luidruchtige Amerika waarin de auteur opgroeide) wordt introversie veelal als negatief bestempeld. Het wordt verward met verlegenheid, asociaal of ongeïnteresseerd zijn. De (extraverte) omgeving legt vaak een grote druk op introverte mensen om maar vooral ‘gezellig’ te zijn en mee te doen met drukke bezigheden waar zij niet van houden.

Ik vind het jammer dat de auteur hierbij enigszins vervalt in stereotypen die rondom introversie hangen. Veel situaties die worden beschreven, gaan over de gehate feestjes en andere sociale gelegenheden, terwijl introversie waarschijnlijk net zo goed te merken is in zaken als interesses, risico’s nemen, waarneming en lichamelijke prikkels. Of hebben we het dan over hoogsensitiviteit? Het onderscheid hiertussen, of de overlap, wordt niet echt helder in dit boek. Maar mogelijk ontbreekt hiervoor ook het wetenschappelijke bewijs. En bestaat ‘de introvert’ wel waar zij haar adviezen op richt? Zit iedereen niet ergens op de lijn van introvert naar extravert, de een wat meer naar binnen en de ander wat meer naar buiten gericht? Het nadrukkelijke gebruik van de aanspreekvorm ‘we’, alsof het om een groep lotgenoten met vastgestelde diagnose gaat, stoorde mij soms.

Auteur Sophia Dembling, die zichzelf 'introvert én gelukkig' noemt, laat zien dat introverte mensen geen mislukte extraverten zijn of iets missen. Het is een eigenschap die ook veel voordelen heeft. Zo maakt het gevoelige verwerkingssysteem introverten tot diepe denkers met een rijk innerlijk leven. Introverte mensen luisteren vaak beter naar anderen en je kunt een goed en diepgaand 1-op-1-gesprek met ze voeren.

De kracht van stille mensen is duidelijk geschreven voor introverte mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, die zich goed willen voelen zoals ze zijn. De auteur schetst veel herkenbare situaties en geeft praktische tips om te leren omgaan met de soms onhaalbare verwachtingen van de omgeving. Door de nodige humor en directe schrijfstijl leest het makkelijk weg. Een boek dat je een prettig gevoel geeft over jezelf, zelfs als je maar een beetje introvert bent.

Meer info over dit boek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten