vrijdag 10 april 2015

Boekrecensie 'Mr. Tourette on tour' - Pelle Sandstrak

 Bestel dit boek via bol.com en steun dit blog

Titel: Mr. Tourette on tour
Auteur: Pelle Sandstrak
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044519631
prijs: € 18,95 (pocket) / € 14,99 (e-book)

Voor Pelle Sandstrak was 2011 het jaar van 203 reisdagen, 809 dubbele espresso’s, 3 gebroken vingers, 1 hersenschudding en 50.460 tics. Hij heeft het syndroom van Gilles de la Tourette, en treedt wereldwijd op om over zijn aandoening te vertellen. Door zijn Tourette is hij spontaan, creatief en prettig gestoord, maar soms ook levensgevaarlijk impulsief. Hierdoor belandt hij regelmatig in bizarre situaties maar ontmoet hij ook bijzondere mensen, die hem in vertrouwen nemen en hun eigen levensverhaal met hem delen. Het boek bestaat uit tien korte reisverhalen waarin je als lezer wordt meegenomen in de onbevangen en nieuwsgierige geest van de auteur. De verhalen zijn toegankelijk geschreven en laten ruimte voor verdere overpeinzingen; een ideale combinatie voor in de vakantiekoffer, als pocket of e-book.

Minder Tourette, meer Pelle
Wie denkt met dit boek een compleet beeld te krijgen van het syndroom van Gilles de la Tourette, komt bedrogen uit. Hiervoor is Sandstraks eerste boek Mr. Tourette en ik (De Geus, 2010) beter geschikt. Daarin omschrijft hij met veel humor en prachtige anekdotes hoe hij opgroeide en worstelde met dit syndroom, voordat hij er uiteindelijk mee leerde omgaan. In dit tweede boek is de auteur ‘zo gezond als hij wil zijn’ en heeft hij zijn syndroom zelfs weten te benutten in zijn leven als reizende en inspirerende ‘Mr. Tourette’. Dat vormt misschien juist de charme van dit boek: Tourette staat niet (meer) op de voorgrond in de belevenissen van de auteur, maar is onderdeel van zijn hele persoon. Voor wie zich afvraagt wat die meeuw toch steeds op de omslag van zijn boeken doet: die staat mijns inziens voor de oncontroleerbare Tourette in hem, die hij in zijn jeugd soms de schuld gaf van zijn impulsieve of dwangmatige acties: ‘Dat was ik niet, dat was de meeuw’.

Over de auteur
Pelle Sandstrak (1965) is werkzaam als stand-up comedian, schrijft toneelstukken en regisseert, en treedt daarnaast wereldwijd op om over zijn Tourette te spreken. Zijn voordrachten trekken volle zalen en bieden anderen hoop en inspiratie in hun eigen leven. Het eerder verschenen ‘Mr. Tourette en ik’ wordt verfilmd en is vertaald in zes talen. Van beide boeken zijn ook e-boeken verkrijgbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten